Quiz in uz'n bib

dinsdag 19 januari 2010











Als eerste activiteit in het feestjaar 2010 organiseerde jeugdhuis Uzuz op vrijdag 15 januari een quiz 'in uz'n bib' voor jongeren vanaf 15 jaar. Er waren acht deelnemende groepen, de eerste twee eindigden met maar één puntje verschil en wonnen voor elk teamlid een aankoopbon voor een cd geschonken door de bib. Ook de andere deelnemers konden leuke prijzen kiezen. Een gezellige start voor de viering van 15 jaar Ter Elst.

Gerda Van Erkel in de bib

dinsdag 12 januari 2010


Vandaag kwam Gerda Van Erkel lezingen geven voor het 4de jaar secundair onderwijs. Samen met de lezingen van donderdag boeit ze 180 leerlingen met haar boeken.
Gerda Van Erkel werkte oorspronkelijk als secretaresse en volgde later een opleiding tot psychotherapeute. Ze beschouwt haar werk als therapeute en schrijven als een vruchtbare combinatie. In 1985 debuteerde ze als jeugdauteur met de historische roman 'Tussen twee oevers'. De echte doorbraak kwam er in 1993 met 'Zes maal één is zeven'. Adolescenten zijn haar favoriete doelgroep. Gerda Van Erkel wordt geboeid door de zoektocht van jongeren naar hun identiteit. Ze staat versteld van hun veerkracht als ze er in slagen tegenslagen om te buigen tot kansen op groei. Haar boeken gaan over hoop en liefde gecombineerd met maatschappelijke aspecten.

15 jaar Ter Elst

donderdag 7 januari 2010


Eind 1995 werd een mijlpaal in de Gistelse bibliotheekgeschiedenis bereikt. De sinds 1994 gemeentelijke bibliotheek verhuisde van de zalen van het parochiecentrum naar een omgebouwde villa in park Ter Elst. Op vrijdag 15 december 1995 werd de nieuwe bib plechtig ingehuldigd.
In 2010 wordt dit elke 15de van de maand gevierd met verschillende activiteiten.





Tijdens de voorbije 15 jaar is er veel veranderd op het vlak van:
* collectie: naast boeken werden ook multimedia (cd's, cd-roms, dvd's), volwassenenstrips, luisterboeken en babyboekjes aangekocht.
* ICT: een evolutie van de opkomst van internet over het uitlenen met de computer tot het thuis raadplegen van de bibliotheekcatalogus.
* personeel: het personeelsbestand werd uitgebreid van 5 naar 9 personeelsleden die 20 uur per week paraat staan om de bezoekers aan de gewenste informatie te helpen.
* activiteiten: buiten de uitleenuren verzorgt het personeel allerhande activiteiten zoals kinder- en jeugdjury, lezingen, tentoonstellingen, klasbezoeken, rondleidingen voor verenigingen ...